Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

In het kort

Heb je vragen over WolkenStad aan Zet? Kijk dan eerst of je vraag op deze pagina beantwoord wordt.

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar participatie@wolkenstad.nl. De beheerders van WolkenStad aan Zet beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk!

Zijn er spreekuren waar ik met jullie kan overleggen?

Jazeker! Op de woensdagen 22 en 29 september en op 6 en 13 oktober zitten we tussen 15.30-17.00 uur voor je klaar op het plein voor de HEMA in Centrum. Of je komt naar een van de avondspreekuren (van 19.00-20.00 uur) in de wijken.

Je kan ons ook een e-mail sturen met je vragen. Wil je liever worden teruggebeld? Vermeld in je mailbericht dan ook je telefoonnummer en we maken zo snel mogelijk een afspraak met je. Of bel naar de gemeente WolkenStad.

Wat is het verschil tussen liken en een argument plaatsen?

Als je een plan leuk vindt geef je het een like. Je klikt dan op het duimpje rechtsboven in het vlak naast de foto. Je like wordt dan opgeteld bij het aantal eerder gegeven likes. Bij 50 likes of meer gaat het plan door naar de tweede ronde (haalbaarheidscheck). Voor een like vragen we naar je postcode.
Als je (serieuze, inspirerende, aanvullende) ideeën voor of tegen het plan hebt geef je een argument. Dat kan je onderaan de pagina van het plan doen. Voor een argument vragen we naar je e-mailadres.

LET OP: liken is niet stemmen! Stemmen kan in december op plannen die de haarbaarheidscheck hebben doorstaan.

Is liken hetzelfde als stemmen?

NEE!
Liken van een plan (een duimpje geven) betekent dat je het leuk zou vinden als het plan wordt uitgevoerd. Plannen met 50 likes gaan in november door naar de tweede ronde. Daar kijkt de gemeente of het plan ook echt haalbaar is.
Haalbare plannen gaan in december door naar de stemronde. Elke inwoner van 16 jaar en ouder krijgt daarvoor eind november een persoonlijke stemcode thuisgestuurd. Pas als je hebt gestemd kan een plan bij de winnaars komen.

Kan ik ook een like uitbrengen zonder argument?

Ja, dat kan zeker! De meeste mensen doen dat ook. Voeg alleen een argument toe als je denkt dat dat nuttig is voor het idee. Argumenten die op de persoon spelen of beledigend zijn verwijderen we. Voor het toevoegen van een argument moet je trouwens inloggen, voor het geven van een like hoef je alleen je postcode in te vullen.

Waarom kan ik in de eerste ronde niet tegen stemmen?

In de eerste ronde mag iedereen een idee op de website plaatsen. Ideeën met 50 likes of meer beoordelen we in de tweede ronde.
Een like is dus geen stem: het bepaalt alleen maar of we het plan in de tweede ronde gaan checken. Of het veilig is, of de buurt het een goed plan vindt, of het juridisch mag, of het binnen de spelregels van WolkenStad dient plannen in past. Als een idee die check doorstaat gaat het door naar de derde ronde. Pas in die ronde stemmen de inwoners op ideeën, die zij volgend jaar willen hebben uitgevoerd. Als je een goede reden hebt waarom je iets een slecht idee vindt kan je dat bij 'Argumenten tegen' zetten.

Hoe vaak kan ik een plan liken?

Je kan een plan maar 1 keer liken. Je kan wel meer verschillende plannen (1 keer) liken.

Ik vind meer plannen leuk. Kan ik die allemaal liken?

Ja. Je kan meerdere plannen liken. Elk afzonderlijk plan kan je maar 1 keer liken.

Tot wanneer kan ik een plan liken?

Je kan een plan tot en met zondag 24 oktober liken. Daarna begint de haalbaarheidscheck voor plannen die 50 of meer likes hebben behaald.

Mag ik liken of stemmen als ik niet in WolkenStad woon?

Liken van plannen kan door iedereen met hart voor WolkenStad. Dat kan tot en met 24 oktober.

Stemmen op plannen die zijn getoetst op haalbaarheid mag uitsluitend door bewoners uit WolkenStad van 16 jaar en ouder. Zij krijgen daarvoor in november 2021 een persoonlijke pincode thuisgestuurd.

Hoe kan ik zien of ik een plan heb geliked? En kan ik een like nog intrekken?

Als je op het 'duimpje-omhoog'-symbool naast de foto van een plan hebt geklikt, wordt het balkje groen. Dan telt jouw like mee in de teller. Als je nog een keer op het symbool klikt, wordt het balkje weer blauw. Je like is dan ingetrokken en telt niet meer mee. Je kan een plan maar 1 keer liken.

Ik heb een argument ingediend, maar ik wil mijn mening veranderen. Kan dat?

Ja, dat kan. Door opnieuw op de knop 'voor' of 'tegen' te klikken kun je je reactie aanpassen of ongedaan maken. Nadat je een argument geplaatst hebt, kun je deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Waarom kan ik geen plan indienen na 17 oktober?

Mensen kunnen tot en met 17 oktober een plan indienen. Je kunt nog wel tot en met 24 oktober stemmen op de plannen. Zo hebben de mensen die een plan hebben ingediend nog een week om minimaal 50 likes te verzamelen om door te gaan naar de haalbaarheidscheck door de gemeente.

Hoe bepaal ik wat mijn idee kost?

Probeer je idee voor jezelf eerst zo duidelijk mogelijk op papier te zetten. Bedenk goed wat je nodig hebt en wie je daarbij moet helpen, en hang daar een prijskaartje aan. Vaak kan je op internet al een goede indruk krijgen van wat zaken kosten. Kom je er niet uit? Dan helpen wij je. Ga naar een van de spreekuren of stuur ons een e-mail op participatie@wolkenstad.nl. Kan je iets zelf doen? Of heb je een club van vrijwilligers om je te helpen? Dat scheelt weer kosten.

Voor welk bedrag mag ik een plan indienen?

Je mag een bedrag aanvragen tussen 3.000 en 70.000 euro. Voor ideeën onder de 3.000 euro heeft de gemeente een ander budget: het Leefbaarheid en Initiatiefbudget. Je leest er meer over op wolkenstad.nl/leefbaarheid.

Ik wil een bedrijf in WolkenStad starten, mag ik daar ook een plan voor indienen?

Nee, WolkenStad aan Zet is niet bedoeld voor commerciële, ideologische of religieuze initiatieven. Daarvoor zijn andere financieringsmogelijkheden.

Wat gebeurt er met mijn plan als het op de site staat?

Na het uploaden van je plan heb je tot en met 24 oktober de tijd om campagne te voeren en likes te werven voor jouw plan. De gemeente checkt alle ingediende plannen op haalbaarheid en maakt op 28 november bekend welke plannen de begrotingsfase in gaan. Daarna hebben alle inwoners van 16 jaar en ouder tot en met 12 december de mogelijkheid om het wijkbudget van € 70.000,- over de haalbare plannen te verdelen. Op 17 december 2021 worden de winnende plannen bekendgemaakt in het winkelcentrum.

Ik heb een plan ingediend, maar ik wil mijn plan graag wijzigen. Kan dat?

Je kunt je plan aanpassen zolang er nog geen stem (voor of tegen) is uitgebracht of een argument bij is geplaatst. Je moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee je je plan hebt ingestuurd. Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail je vraag dan naar participatie@wolkenstad.nl en dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

Als je plan wordt gekozen, moet je het zelf binnen 1 jaar uitvoeren. Maar ik weet niet of ik dat kan!

Jij bent de baas van jouw plan, maar het staat je natuurlijk vrij om hulp te zoeken. Bij je buren, de wijkraad, je ouders of anderen in je omgeving. Samen doen is altijd leuker dan in je eentje aan de slag gaan.

Waarom heb ik 50 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

De gemeente vindt het belangrijk om te weten of er draagvlak in de wijk is voor een plan. Daarom vragen we bewoners ook te reageren op de plannen door middel van argumenten voor en tegen. De argumenten uit de wijk en de likes geven ons een goed beeld van het draagvlak.

Hoe kan ik mijn ingediende plan op delen op mijn Facebookpagina, Twitter, WhatsApp, etc.?

Op jouw planpagina vind je rechts bovenaan onder het kopje ‘Deel dit voorstel’ knoppen om je plan te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail. Je kunt natuurlijk ook de URL (weblink) van je planpagina kopiëren uit de adresbalk van je internetbrowser, en deze zelf delen met wijkgenoten. Instagram biedt geen deelmogelijkheid; daarvoor moet je zelf een post aanmaken.

Ik wil graag een plan indienen voor een andere wijk in WolkenStad. Kan dat?

Leuk dat je zo enthousiast bent. Dat zijn wij ook! WolkenStad aan Zet is één van de experimenten met nieuwe vormen van democratie. Dit experiment wordt 2x uitgevoerd in WolkenStad. Daarna beslist de gemeenteraad of deze manier van invloed uitoefenen op je eigen wijk ook over andere wijken wordt uitgerold.

Verdwijnt mijn plan als ik op 25 oktober niet voldoende stemmen heb?

Nee. Ook na de campagnetijd blijft je plan op de site staan. Deze wordt dan opgenomen in het archief van geüploade plannen om anderen te inspireren. Op 31 maart 2022 (ongeveer drie maanden na de bekendmaking van de winnende plannen) gaat de website uit de lucht.

Kan ik een plan indienen als ik niet in WolkenStad woon?

Ja, iedereen mag een plan op de website zetten. Dus ook als je bijvoorbeeld in WolkenStad werkt of naar school gaat, maar er niet woont. Ook je leeftijd maakt niet uit. Houd er wel rekening mee dat je je plan, als het wordt gekozen, zelf moet uitvoeren.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, je kan je eigen plan 1 keer zelf liken.

Hoeveel plannen worden uiteindelijk gerealiseerd?

Er is een budget van in totaal € 70.000,- voor heel WolkenStad beschikbaar. Hoe meer plannen voor WolkenStad kunnen worden gerealiseerd, hoe liever. Probeer daarom je idee niet te groot te maken. Knip het eventueel in kleine, concrete deelplannen op. De ervaring in andere steden leert, dat kleinere plannen vaak meer stemmen krijgen dan grotere. Hoe meer kleinere plannen de meeste stemmen krijgen, hoe meer er dus kunnen worden uitgevoerd.

Waarom heb ik geen wachtwoord nodig?

Uit gebruiksvriendelijkheid en veiligheid werkt deze site met een inloglink. Je hoeft dus geen wachtwoord te onthouden om toegang te hebben tot de site. Bovendien vinden wij het veel veiliger om geen wachtwoorden op te slaan van onze gebruikers. Op die manier kunnen wij de privacy het beste waarborgen.

Hoe veilig is deze site?

De gemeente neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Lees dan onze privacyverklaring.

Waarom moet ik een nieuwe link aanvragen als ik uitlog?

Voor je eigen veiligheid slaan we geen accountgegevens op. We werken met een eenmalige inloglink die 48 uur geldig is. Als je niet uitlogt kan je daarna direct terecht op de website. Log je uit, dan is de link verlopen en hebben we geen gegevens meer van jou. Wel zo veilig!

De site werkt niet goed. Waar moet ik dit melden?

Vervelend dat de site niet werkt. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL (weblink) van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Ik zie een vreemde afzender in een e-mail van WolkenStad dient plannen in. Klopt dat?

Het e-mailadres van WolkenStad dient plannen in is participatie@wolkenstad.nl. Ons team krijgt die mails binnen en beantwoordt ze ook. Soms krijg je een automatisch aangemaakte mail, bijvoorbeeld als bevestiging dat je plan is ontvangen. Dan is het e-mailadres noreply@wolkenstad.nl.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren